submenu

OVER ONS

OVER ONS

Vzw ‘de Rand’ werkt in de negentien gemeenten van de Vlaamse Rand: zes faciliteitengemeenten en dertien andere randgemeenten. De Vlaamse Gemeenschap en de provincie Vlaams-Brabant subsidiëren ‘de Rand’.

De werking van vzw 'de Rand' is verschillend in de ruime vlaamse Rand en specifiek in de faciliteitengemeenten. In de  faciliteitengemeenten heeft de Rand een eerstelijnsopdracht in cultuur, jeugd en sport. In de 13 andere Randgemeenten hebben de lokale gemeentebesturen die opdracht. De Rand speelt daar een complementaire rol. Ze ondersteunt de gemeenten op vlak van taalpromotie Nederlands.

Zeven gemeenschapscentra

Vzw ‘de Rand’ heeft zeven gemeenschapscentra: de Boesdaalhoeve, de Bosuil, de Kam, de Lijsterbes, de Moelie, de Muse en de Zandloper.  Je kunt er naar een concert gaan, naar een film kijken, je kunt er dansles volgen of koken in een kookclub … Er zijn ook scholen die een cursus Nederlands geven in de centra. 

Informatie
'de Rand' publiceert gemeenschapskranten (in de faciliteitengemeenten) en RandKrant  (in de hele Vlaamse Rand). Je krijgt de magazines gratis in je brievenbus.

Wil je iets leren over jouw regio? Gebruik het documentatiecentrum Vlaamse Rand. Daar staat wetenschappelijke en andere informatie over de Vlaamse Rand. Je vindt er ook teksten die vertaald zijn in het Frans, het Duits en het Engels.

 

Taalpromotie
Onder de opdracht taalpromotie en integratie van 'de Rand' verstaan we:

  • promoten van taallessen Nederlands
  • oefenkansen creëren voor mensen die Nederlands leren
  • activiteiten om internationalen te verwelkomen
  • duidelijke taal hanteren in de contacten tussen Nederlandstaligen en anderstaligen


Meer informatie?

vzw ‘de Rand’, Kaasmarkt 75, 1780 Wemmel
www.derand.be - info@derand.be  - T 02 456 97 80